buurtrelatie

relatie tussen buren

 

Buurtrelaties variëren in belangrijkheid o.a. naar de mate waarin men aan huis is gebonden. Er zijn verschillende typen o.a. : het dorpspatroon, dat zich zou kenmerken door veel wederzijdse hulp en solidariteit ; en het stadspatroon, waarin buurtrelaties slechts betrekking hebben op bepaalde delen van het gedrag en waarin zij, door de vele andere contactmogelijkheden, van minder belang zijn. Toch mag men dit niet algemeen stellen, daar in steden, b.v. in volksbuurten, maar ook in bepaalde middenstandsbuurten, intensieve buurtrelaties kunnen bestaan.  Dit kan samenhangen met de mate van homogeniteit van de buurt naar sociale status, ras, etnische afkomst of godsdienst. Buurtrelaties kunnen sociabel (intensieve hulpverlening, veel geloop, roddel en ruzie) of gereserveerd ( men houdt elkaar op een afstand en beperkt het contact tot oppervlakkig groeten en tot hulp in nood ) zijn.
 
Een belangrijk aspect van buurtrelaties is het bestaan van sociale controle. Een gevolg van het dicht bijeen wonen is, dat men onvrijwillig getuige is van elkaars doen en laten. deze sociale controle kan sterk werken indien er sancties worden toegepast, zoals het bezorgen van overlast, iemand negeren of in een kwaad daglicht stellen. Dit brengt met zich mee dat men in buurtrelaties veelal een deel van zijn privacy probeert te bewaren.
 
Velen constateren in de moderne stadssamenleving een sterke vereenzaming, vervreemding en individualisering en menen dat deze met het weer op gang brengen van buurtrelaties te bestrijden zijn. kennis over aard en bestaan van buurtrelaties  wordt ook van belang geacht voor stedenbouwers, politici, architecten en planologen.